Religious Education

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Οι τρείς Ιεράρχες, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Μέγας Βασίλειος, είναι από τους πιο σημαντικούς αγίους της χριστιανικής διδασκαλίας, οι οποίοι αφιέρωσαν την ζωή τους στον Κύριο, προσφέροντας όμως και πάρα πολλά στους ανθρώπους. (Φωτογραφία: Ι. Ναός Τριών Ιεραρχών - περιοχή Βούλγαρη Θεσσαλονίκης)


Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Γεννήθηκε γύρω στο 350 μ.Χ. στην Αντιόχεια, μία τότε πόλη της σημερινής Συρίας. Η οικογένειά του και ο δάσκαλός του ο Λιβάνιος, τον προόριζαν και αυτόν για δάσκαλο. Ο ίδιος παρ’όλα αυτά αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό, βοηθώντας στην εξάπλωση του χριστιανισμού κάνοντας ομιλίες και κυρήγματα. Έγινε Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Φεβρουαρίου του 398. Είχε μεγάλη ευφυία και μεγάλη ικανότητα στη ρητορική καθώς στις ομιλίες του μαζευόταν πλήθος κόσμου. Αναδιοργάνωσε την εκκλησία και δεν πίστευε στην σημαντικότητα των κοινωνικών τάξεων, λέγοντας πως όλοι ειναι ίσοι και για αυτή του την ευγλωττία ονομάστηκε Χρυσόστομος. Η ικανότητα του όμως αυτή ήταν ο λόγος που εξορίστηκε από την αυτοκράτειρα Ευδοξία δύο φορές και μάλιστα στην τρίτη έχασε την ζωή του, το 407 σε ηλικία 60 ετών.



Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ήταν σοφός και σπουδαγμένος. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του αφιερώθηκε αποκλειστικά στον Κύριο. Έγινε Πατριάρχης την Κωνσταντινούπολης και επίσκοπος Ναζιανζηνού και κράτησε τη χριστιανική πίστη ζωντανή. Εντυπωσιακό, αλλά όχι και τόσο γνωστό, ειναι το ποιητικό του έργο. Ονομάστηκε Θεολόγος για την προσφορά του και κέρδισε έναν τίτλο λίγο μετά τον Χρυσόστομο.


Ο Μέγας Βασίλειος

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 330 μ.Χ στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Η μητέρα του φρόντισε ώστε ο Βασίλειος να ανατραφεί σωστά αλλά και σε ένα χριστιανικό περιβάλλον. Μετά την εκπαίδευση που πήρε στην πατρίδα του στάλθηκε στο Βυζάντιο και έπειτα στη Αθήνα όπου είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι σπούδασε: φιλοσοφία, ρητορική, γεωμετρία, αστρονομία, φυσική, ιατρική, θεολογία, αριθμητική, μουσική και νομική. Έπειτα γύρισε στην Καισσάρεια το 351 όπου εξάσκησε το επάγγελμα του ρήτορα για λίγα χρόνια. Έζησε ως μοναχός με μια αυστηρά ασκητική ζωή. Το πιό σημαντικό του έργο είναι η Βασιλειάδα. Ήταν μια μικρή πόλη με πολλαπλές εγκαταστάσεις όπως σχολεία, ορφανοτροφεία, ξενώνες, νοσοκομεία, εργαστήρια και οικήματα για εργαζόμενους. Ο θάνατός του ήρθε το 350 μ.Χ.




Ο τρείς Ιεράρχες θεμελίωσαν τη χριστιανική διδασκαλία, δίδαξαν και προσευχήθηκαν αδιάκοπα για όλους εμάς. Έγιναν ένα παράδειγμα αγωνιστικότητας, ευσέβειας, αρετής, προσωπικού μόχθου και μεγαλείου της καρδιάς αλλά και καθαρής ψυχής. Αξίζει να τους τιμούμε μαζί και ξεχωριστά. Τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουρίου. Μπορούμε να τους μιμηθούμε κάνοντας το καλύτερο εάν προσφέρουμε, έστω και στο ελάσχιστο, όση βοήθεια μπορούμε σε αυτούς που την χρειάζονται όπως έκαναν και αυτοί.
 

Γεωργία  Κουμάνη

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

Πηγές:





Οι Τρεις Ιεράρχες ως δάσκαλοι


 



Οι τρεις Ιεράρχες

 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: