Religious Education

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ




Ο Μέγας Απόστολος των εθνών Παύλος δεν ανήκε στην χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε τον Κύριο όσο ζούσε τη γη αλλά αποκαλύφτηκε κατόπιν σε αυτόν και κλήθηκε να γίνει απόστολος Του, όντας αυτός πολέμιος της Εκκλησίας. Η Εκκλησία μας χαρακτήρισε τον Απόστολο Παύλο ως τον “ Πρώτο μετά τον Ένα” δηλαδή τον σημαντικότερο άντρα επί της γης μετά τον Χριστό και ως το “πολύτιμο σκεύος Χριστού” . Δίκαια, διότι ο μέγας αυτός Απόστολος προσέφερε στην Εκκλησία του Χριστού τις πιο ανεκτίμητες υπηρεσίες της ιστορίας Της! Αυτός είναι ο ουσιαστικός θεμελιωτής Της στα έθνη, ως τα πέρατα της οικουμένης.
  
Η ζωή του
Ο Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας στις αρχές του Α’ Μ.Χ. αιώνα. Ήταν Ιουδαίος και κατάγονταν από τη φυλή Βενιαμίν. Ο πατέρας του ήταν κάτοχος της ελληνικής και Φαρισαίος. Έτσι ο Παύλος σπούδασε στην Ταρσό και στα Ιεροσόλυμα, κοντά στο μεγάλο νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ, και έγινε τέλειος Φαρισαίος. Η πατρίδα του τότε βρίσκονταν στη ρωμαϊκή κατοχή. Ως Ιουδαίος λοιπόν, ο Παύλος είχε το όνομα “ Σαύλος ” ή “ Σαούλ ”, ως Ρωμαίος όμως πολίτης λεγόταν “ Παύλος ”. Ένδειξη του θρησκευτικού του φανατισμού   (ως Φαρισαίος) είναι το γεγονός ότι στον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα του χριστιανού Στέφανου αυτός φύλαγε τα ρούχα των Ιουδαίων που λιθοβολούσαν τον πρωτομάρτυρα. Υπήρξε επίσης αρχικά διώκτης των χριστιανών.


Ο δρόμος της Δαμασκού
Πηγαίνοντας προς τη Δαμασκό, ακριβώς για να ενισχύσει την καταδίωξη των χριστιανών, και ενώ πλησίαζε στην πόλη, είδε ένα όραμα και άκουσε μία υπερκόσμια φωνή να του λέει:«Σαούλ, Σαούλ, γιατί με καταδιώκεις;». Ο Παύλος επηρεάστηκε τόσο, ώστε από διώκτης του χριστιανισμού έγινε ο μεγαλύτερος υπερασπιστής του και κήρυκας της νέας θρησκείας.
Ο Παύλος με την ελληνική μόρφωσή του και ως Ρωμαίος πολίτης, είχε την ευχέρεια να κηρύττει σε όλα τα έθνη του τότε γνωστού κόσμου, γι’αυτό και ονομάστηκε “Απόστολος των Εθνών”.


 Αφού προετοιμάστηκε επί εφτά χρόνια, ξεκίνησε για τις περιοδείες του. Η πρώτη αρχίζει το 45-48 Μ.Χ. Με βοηθούς του τον Απόστολο Βαρνάβα και τον ανεψιό του Βαρνάβα, Μάρκο δίδαξε στην Κύπρο (Σαλαμίνα και Πάφο). Εκεί οι τρεις τους ίδρυσαν τις πρώτες εκκλησίες (δηλ. οργανώσεις χριστιανών). Έπειτα περιόδευσαν, δίδαξαν και ίδρυσαν εκκλησίες στην Μικρά Ασία, στη Παμφυλία, στην Γαλατία και στις πόλεις Αντιόχεια της Πισιδίας, στο Ικόνιο και στα Λύστρα (όπου ο Παύλος λιθοβολήθηκε από τους κατοίκους της πόλης, με προτροπή των Ιουδαίων).
Τέλος, αφού πέρασαν και από άλλες πόλεις, κατέληξαν στην Αντιόχεια και στα Ιεροσόλυμα, όπου  ο Παύλος πήρε μέρος στην πρώτη Αποστολική Σύνοδο , το 49 περίπου Μ.Χ., η οποία καταδίκασε τις διδασκαλίες των Ιουδαίων χριστιανών.
Στην δεύτερη περιοδεία του (49-52) ο Παύλος πήγε στην Κιλικία, Λυκαονία, Φρυγία, Γαλατία και Τρωάδα.
Έρχεται στην Ελλάδα
 Στην τελευταία αυτή περιοδεία του ο “Απόστολος των Εθνών” είδε ένα όνειρο : πως ένας Μακεδόναςτου είπε: “Διάβας εις Μακεδονία, βοήθησoν ημίν”. Έτσι με βοηθούς του τον Τιμόθεο, το Σίλα και τον Λουκά (ο οποίος θα γράψει αργότερα “ τις πράξεις των Αποστόλων” και το Ευαγγέλιο) πήγε στους Φιλίππους, στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, απ’ όπου κατέληξε στην Αθήνα και κήρυξε στον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα να πιστέψουν ο Διονύσιος ο  Αρεοπαγίτης και Δάμαρις.
Τελευταίος σταθμός της δεύτερης περιοδείας του, έπειτα από την Κόρινθο ήταν η Έφεσος της Μ. Ασίας, στην οποία έμεινε τρία χρόνια. Στην τρίτη περιοδεία του, (57-62 Μ.Χ.) ο Παύλος ήρθε και πάλι στις πόλεις της Ελλάδας και έπειτα πήγε στην Μ. Ασία.


Μετά τη Μίλητο πήγε στην Καισάρεια και κατόπιν στα Ιεροσόλυμα. Εκεί οι Ρωμαίοι τον συνέλαβαν ως επαναστάτη και τον έστειλαν στην Ρώμη για να δικαστεί. Προφυλακίστηκε τότε επί δύο χρόνια. Όταν όμως έγινε η δίκη αθωώθηκε (62 Μ.Χ.).
Μετά την αθώωσή του ο Απόστολος Παύλος πήγε στην Κρήτη, στην Έφεσο επισκέφθηκε τις εκκλησίες της Ελλάδας και γύρισε στη Ρώμη, όπου τον συνέλαβαν γιατί ο Νέρωνας είχε αρχίσει τους διωγμούς των χριστιανών. Το 64 ή το 67 θανατώθηκε με αποκεφαλισμό.
Λίγο πριν το θάνατό του έγραψε προς το μαθητή του Τιμόθεο τα εξής:
 “ Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμα, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα λοιπόν απόκειται μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος”.




 Ο Απόστολος Παύλος, εκτός από διδάσκαλος, ήταν και ικανός συγγραφέας. Σε αυτόν ανήκουν οι 14 επιστολές που έγγραψε προς τους Θεσσαλονικείς (δυο), προς τους Κορίνθιους (δυο), προς Γαλάτας, προς Ρωμαίους, προς Εφέσιους, προς Κολασσαείς, προς Φιλιππήσιους, προς Φιλήμονα, προς Τίτον, προς Τιμοθέον (δυο), και προς Εβραίους.
Η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του μαζί με τη μνήμη του Απόστολου Πέτρου στις 29 Ιουνίου. Και οι δυο θεωρούνται ως οι κορυφαίοι των Αποστόλων.




Κώστας Ντάγκας

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

Πηγές:

Βιβλιογραφία:

Εγκυκλοπαίδεια Για σας, παιδιά Τόμος 8ος Εκδόσεις Αυλός

Video:

Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα





Δεν υπάρχουν σχόλια: