Religious Education

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός

Στην συγκεκριμένη εργασία θα αναφερθούμε στη ζωή και το έργο ενός Αγίου της σύγχρονης εποχής, του Αγίου Λουκά του ιατρού. Ενός ανθρώπου που τιμωρήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε επειδή εξακολούθησε να είναι Χριστιανός στην τότε  κουμμουνιστική και άθεη Ρωσία.

Λίγα λόγια για τη ζωή του
Ο Άγιος Λουκάς γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Ο πατέρας του ήταν Πολωνός και καθολικός, ενώ η μητέρα του Ρωσίδα και ορθόδοξη. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην ιατρική το 1898 στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Βλαδίμηρου στο Κίεβο. Το 1920 έγινε καθηγητής της ανατομίας και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Αργότερα παντρεύτηκε μια νοσοκόμα με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδία και την έχασε πολύ νωρίς. Σε όλη αυτή την περίοδο εργαζόταν σκληρά, αδιάκοπα και πολλές φορές αφιλοκερδώς.

Tο επιστημονικό του έργο
Ο Άγιος Λουκάς ως ιατρός δημοσίευσε σαράντα επιστημονικά έργα. Έκανε μεγάλες ανακαλύψεις σε αντίξοες συνθήκες. Εργαζόταν εντατικά στα εξωτερικά ιατρεία, περιόδευε στα χωριά και ανέλαβε και το χειρουργικό τμήμα. Το 1904, μετά το ξέσπασμα του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου βρέθηκε στην Άπω Ανατολή , όπου εργάστηκε ως χειρουργός με μεγάλη επιτυχία.


H σχέση του με την εκκλησία : 
Ο άγιος Λουκάς ήταν πάντοτε πιστός Χριστιανός. Δεν έχανε λειτουργία και παρακολουθούσε όρθιος όλες τις παννυχίδες και τους όρθρους, τα Σάββατα, τις Κυριακές και της ημέρες των ορθόδοξων γιορτών. Στο χειρουργείο είχε πάντα την εικόνα της Παναγιάς μπροστά στην οποία προσευχόταν για λίγα λεπτά πριν από κάθε επέμβαση. Τ0 1921 χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα το 1923 Επίσκοπος Τασκένδης. Από τότε συνδύαζε ποιμαντικά και ιερατικά καθήκοντα. Παρέμεινε αρχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Τασκένδης και παρέδιδε μαθήματα στην Ιατρική Σχολή, πάντα με το ράσο και τον σταυρό του.

Από το 1922 και μέχρι την τελευταία του πνοή γνώρισε συλλήψεις , βασανιστήρια, εξορίες και κακουχίες. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε συνολικά έντεκα χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα εξασκούσε την ιατρική βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη. Τον Νοέμβριου του 1995 ανακηρύχθηκε Άγιος και η μνήμη του εορτάζεται στις 11 Ιουνίου.



Ένα θαύμα του Αγίου στην Ελλάδα: 
Ένα βρέφος σε ηλικία πέντε μηνών πήγε με την οικογένεια του στον Άγιο Λουκά, πιάνοντας  με τα δυο του χέρια το λείψανο του Άγιου. Το ίδιο παιδάκι, σε ηλικία πέντε χρονών εισήχθη σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική κλινική του Νοσοκομείου της Κρήτης. Και ενώ όλοι περίμεναν να καταλήξει, το πρωί το παιδί συνήλθε, λέγοντας στη μητέρα του «Μαμά, πες τον παππούλη που καθόταν στην καρέκλα όλο το βράδυ να φύγει, να μην κουράζεται άλλο». Η μητέρα του , του έδειξε την εικόνα του Άγιου Λουκά, την οποία αναγνώρισε ο μικρός, λέγοντας ότι ο Άγιος το βράδυ ήρθε κοντά του, του άνοιξε το κεφάλι, φύσηξε μέσα, λέγοντας του ότι έγινε καλά.

Ο Άγιος Λουκάς ήταν ένας άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά στη ζωή του για το καλό των άλλων και δεν φοβήθηκε να βροντοφωνάξει πως  ήταν Χριστιανός παρά τα όσα προβλήματα του δημιουργούσε αυτή του η πράξη.
Προσέφερε πολλά και εξακολουθεί να κάνει θαύματα μέχρι και σήμερα. 
 
Εύη Καζάκη

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη



 

Θαύμα Αγίου Λουκά Ιατρού - Εμφανίστηκε το πρόσωπο του στην ακτινογραφία





Δεν υπάρχουν σχόλια: