Religious Education

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Ο Ευαγγελισμός σημαίνει χαρμόσυνη είδηση και σε αυτή την περίπτωση η χαρμόσυνη είδηση είναι από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην Μαρία, ότι θα γεννήσει τον Χριστό.





Η Θεοτόκος Μαρία έχει μεγάλη αξία και σπουδαία θέση στην εκκλησία, ακριβώς γιατί ήταν το πρόσωπο εκείνο που περίμεναν γενεές και αυτή έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση. Η αξία της Παναγίας, δεν οφείλεται μόνον στις αρετές της, αλλά κυρίως στο καρπό της κοιλίας της. Όταν κάνουμε λόγο για τον Χριστό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν που του έδωσε σάρκα. Αυτό φαίνεται καθαρά στην ακολουθία των χαιρετισμών.


Ο αρχάγγελος Γαβριήλ αποκάλεσε την Παναγία «κεχαριτωμένη». Της είπε «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου, ευλογημένη συ εν γυναιξί». Η Παναγία αποκαλείται «κεχαριτωμένη» και ευλογημένη, αφού ο Θεός είναι  μαζί της.

Κατά τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά, και άλλους αγίους πατέρες, η Παναγία είχε ήδη χαριτωθεί από πριν και δεν χαριτώθηκε την ημέρα του Ευαγγελισμού. Έξι μήνες πριν τον Ευαγγελισμό της Παναγίας  Παρθένου Μαρίας, στάλθηκε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στον ιερέα Ζαχαρία ο οποίος υπηρετούσε στο ναό, για να του αναγγείλει, ότι από αυτόν θα γεννηθεί ο μεγαλύτερος μεταξύ των ανθρώπων, ο Πρόδρομος του Κυρίου ο Ιωάννης.

Οι διάλογοι του αρχάγγελου με τη Μαρία ήταν «Χαίρε κεχαριτωμένη ο Kύριος μετά σου ευλογημένη συ εν γυναιξί». Και ακόμη «...Μη φοβού, Μαριάμ εύρες γαρ χάρη παρά τω Θεώ και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το άνομα αυτού Ιησού».

«Πώς θα συμβούν αυτά, αφού δεν έχω άντρα;», απόρησε η κοπέλα.
«Πνεύμα Άγιο θα σε επισκεφθεί και η δύναμη του Θεού θα σε σκεπάσει και θα σε προστατέψει. Κι αυτός που θα γεννήσεις θα είναι άγιος και αναμάρτητος. Κι αν θέλεις να βεβαιωθείς, πήγαινε να βρεις τη συγγενή σου, την Ελισάβετ. Κι αυτή ενώ ήταν στείρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό».
Ταπεινά η Μαρία αποκρίθηκε: « Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου». Ο Αρχάγγελος έφυγε από κοντά της. Από εκείνη την ώρα η Μαριάμ, η Παναγία μας, κυοφορούσε τον Χριστό, τον Υιό του Θεού, που έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία μας.


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα που έμαθε η Μαριάμ ότι θα γεννήσει τον χριστό. Συνήθως γιορτάζουμε αυτό το γεγονός με ψάρι, πιο συγκεκριμένα με μπακαλιάρο, διότι μέσα στην νηστεία επιτρέπεται να φάμε μόνο δύο φορές ψάρι, των Βαΐων και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.




Μαρίτα Παπαδοπούλου

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη



Πηγές:
www.pemptousia.gr 

www.sansimera.gr 

www.dogma.gr 


ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: