Religious Education

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Καταστροφή του περιβάλλοντος



Ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το χρήμα και ο εγωισμός με αποτέλεσμα να μην δίνουμε σημασία στα φυσικά θαύματα που υπάρχουν γύρω μας. Ένα από αυτά είναι η φύση, το περιβάλλον που ζούμε, το κοινό μας σπίτι. Οι καθημερινές μας ασχολίες μας κάνουν να αδιαφορούμε για αυτήν και να της συμπεριφερόμαστε με τον χειρότερο τρόπο, μολύνοντάς την με σκουπίδια και άλλες βλαβερές ουσίες. Όχι όμως μόνο την φύση, αλλά και την θάλασσα, με ακατάλληλες, για την θαλάσσια ζωή και την υγεία μας ουσίες, πλαστικές σακούλες κλπ. Μήπως θα έπρεπε να αντιληφθούμε το κακό που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι στη ζωή μας και να προσέξουμε λίγο παραπάνω την συμπεριφορά μας;





Την καταστροφή του περιβάλλοντος την προκαλεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, η μόλυνση του περιβάλλοντος από πολεμικής αλλά και ειρηνικής χρήσης της ατομικής ενέργειας, η καταστροφή των δασών και το κλίμα της Γης.


                     Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση είναι οι εξής:
1.     Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση της φύσης.
2.     Τα καυσαέρια και τα χημικά απόβλητα από τις βιομηχανίες καταστρέφουν όλο και περισσότερο το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπινου είδους.
3.     Το θαλάσσιο βασίλειο κινδυνεύει από τα απορρίμματα που καταλήγουν στις θάλασσες.
4.     Η καταστροφή του εδάφους από τις συνεχείς πυρκαγιές, πυρηνικές δοκιμές και χημικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα, αλλοιώνουν την ζωντάνια της φύσης.
5.     Με όλα αυτά έχει πληγεί το οικολογικό σύστημα και αποτέλεσμα αυτού είναι να απειλείται το περιβάλλον και η ζωή πάνω στον πλανήτη.


Σίγουρα υπάρχουν κάποιες πράξεις που μπορούν να βοηθήσουν να προστατευτεί το περιβάλλον, όταν αυτές τηρηθούν. 
Πρώτα από όλα υπάρχει η ανακύκλωση. Ανακυκλώνοντας κενά βαζάκια, μπουκάλια κρασιού, σπασμένα γυαλιά, χαρτιά, πλαστικά μπουκάλια κλπ, μπορούμε να προστατέψουμε σε κάποιον βαθμό το περιβάλλον.
Επιπλέον μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση νερού και τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εκτός από τα παραπάνω μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα, να καλλιεργήσουμε λαχανικά, να χρησιμοποιήσουμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και πολλά άλλα.


Μετά από όλα αυτά γνωρίζουμε λοιπόν πως πρέπει να προσφέρουμε και την δική μας βοήθεια για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας.
Τελικά, χρειάζεται όντως να κατασκευάζονται χημικά προϊόντα που είναι ικανά να καταστρέψουν ολόκληρη τη ζωή του πλανήτη; Χρειάζεται όντως να χρησιμοποιεί ο καθένας το αυτοκίνητό του, ενώ μπορούμε όλοι μαζί να κυκλοφορούμε με τα μαζικής μεταφοράς και να μην μολύνουμε τόσο πολύ την ατμόσφαιρα;
Πιστεύω πως πρέπει να ξανά σκεφτούμε όλα τα παραπάνω και να πάρουμε μία σωστή απόφαση.


Πηγές:




Κατερίνα Ντίτσιου  3ο  Γυμνάσιο Χορτιάτη



Δεν υπάρχουν σχόλια: