Religious Education

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ


Ίσως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες όλων των εποχών, να είναι και ο Απόστολος Παύλος. Ο οποίος με την επιμονή που είχε και τον αγώνα που έδωσε κατάφερε να γίνει ταπεινός Χριστιανός. Αλλά ήταν και ένα ζωντανό παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους Χριστιανούς.
Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας μεταξύ του 5 και 15 μ.Χ. από ευσεβείς Ιουδαίους γονείς. Ο Παύλος καταγόταν από τη φυλή Βενιαμίν κι άνηκε στην τάξη των Φαρισαίων. Ο πατέρας του ήταν Ρωμαίος πολίτης και προερχόταν από τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας της Κιλικίας. Επίσης απεβίωσε το 66 μ.χ στη Ρώμη. Τον εορτάζουμε στις 29 Ιουνίου.


Ο Απόστολος Παύλος λεγόταν Σαούλ αλλά έπειτα από την καταδίωξη πολλών Χριστιανών ήρθε η μεταστροφή του σε Χριστιανό. Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Χριστιανισμού έπαιξαν βέβαια και οι περιοδείες που έκανε ο Παύλος. Αρκετές πληροφορίες για αυτόν μαθαίνουμε μέσα από τις πράξεις των Αποστόλων.  Στο πέμπτο από τα 27 βιβλία της καινής διαθήκης, το οποίο γράφτηκε γύρω στο 61 μ.χ από τον ευαγγελιστή Λουκά. Σε αυτό περιγράφεται η ζωντανή ιστορία της πρώτης Εκκλησίας: τα βήματα των Αποστόλων που διέσχισαν τις μεγάλες στράτες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, συναρπαστικά περιστατικά και γεγονότα, η ζωή των πρώτων χριστιανών και η οργάνωση των εκκλησιαστικών κοινοτήτων. 
Στη διάρκεια των περιοδειών του ο Απόστολος Παύλος:

Διέσχισε χιλιάδες χιλιόμετρα, διδάσκοντας σε όλες τις σπουδαίες πόλεις της Μικράς Ασίας και της Ελλάδας.
Έγραψε επιστολές προς τις κοινότητες που ίδρυσε.
Χρησιμοποίησε κάθε μέσον της εποχής και συχνά κινδύνεψε.
Είχε μαζί του πολλούς αφοσιωμένους συνεργάτες (Μάρκο, Βαρνάβα, Λουκά, Σίλα, Τιμόθεο).
Εργαζόταν όποτε του δινόταν η ευκαιρία.
Κατηγορήθηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε.





 

Οι 14 επιστολές του Αποστόλου Παύλου είναι τα πρώτα γραπτά μνημεία της Καινής Διαθήκης. Ο Παύλος τις έγραψε για να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα που του έθεταν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Και άλλοι Aπόστολοι, όπως ο Πέτρος, ο Ιωάννης, ο Ιάκωβος και ο Ιούδας έγραψαν επιστολές που συμπεριλαμβάνονται στην Καινή Διαθήκη. Έτσι, συνολικά οι επιστολές της Καινής Διαθήκης είναι 21. 

Σύμφωνα με τις παραπάνω μαρτυρίες που μάλλον έχουν πηγή τον ίδιο τον Παύλο, έγινε Χριστιανός όχι από την πειθώ κάποιου Αποστόλου ή κήρυκα της νέας πίστης, αλλ' απ' ευθείας από τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος τον κάλεσε στο ευαγγελικό έργο και στο αποστολικό αξίωμα.

Ο Απόστολος Παύλος οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο γύρω στο 51 μ.Χ., μετά από διάλογο που είχε με τους Στωικούς και τους Επικουρείους στην αγορά της Αθήνας, έναν από τους τόπους όπου κήρυττε εκτός από την τοπική Ιουδαϊκή συναγωγή. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διευκρινιστεί αν ο «Άρειος Πάγος» που αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων ήταν ο γνωστός λόφος ή το σεβαστό δικαστικό σώμα. Αμφότερες οι εκδοχές έχουν τα επιχειρήματά τους.






Έτσι λοιπόν έκλεισε ένα ταξίδι στον χρόνο πίσω όπου είδαμε έναν από τους σημαντικότερους Χριστιανούς. Ο οποίος με την δύναμή του θεού και την πίστη δίδαξε σε όλους την χάρη του.



Γεώργιος Δούκας

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

Πηγές:




Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα


 ΒΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΕΡΟΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ


 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: