Religious Education

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Η Ανάσταση της κόρης του Ιαείρου


Πρόκειται για ένα δίδυμο θαύμα. Ο Ιησούς επιστρέφει στην Καπερναούμ από την περιοχή των Γαδαρηνών, όπου ήταν ανεπιθύμητος και βρίσκεται ανάμεσα σε όχλο που τον περίμενε με ιδιαίτερη λαχτάρα. Στην πορεία του προς το σπίτι του άρχοντα της συναγωγής, Ιαείρου, θεραπεύει μια γυναίκα, που έπασχε από χρόνια αιμορραγία, ενώ αργότερα στο σπίτι αγγίζει την νεκρή κόρη του Ιαείρου και γίνεται το θαύμα της ανάστασής της.

Ο Ιησούς έκανε τα θαύματα από απέραντη συμπόνοια για τα πλάσματα Του. Όταν συναντούσε τυφλούς, λεπρούς, παράλυτους, άρρωστους και κατατρεγμένους δεν τους προσπερνούσε αλλά τους θεράπευε και τους βοηθούσε.  Γι’ αυτό το πλήθος τον περίμενε με ανυπομονησία. Έτσι και σε αυτό το θαύμα, ο Ιάειρος έτρεξε να παρακαλέσει τον Κύριο να θεραπεύσει την μοναχοκόρη του που ήταν βαριά άρρωστη. Ο Ιησούς δέχτηκε πρόθυμα και πορεύτηκε προς το σπίτι του. Πλήθος κόσμου τον ακολουθούσε μεταξύ αυτών και μία γυναίκα που έπασχε από χρόνια αιμορραγία και δεν μπορούσε να θεραπευτεί. Η γυναίκα αυτή είχε ακούσει ότι ο Ιησούς θεράπευε με ένα απλό άγγιγμα τους άρρωστους και προσπάθησε κρυφά να αγγίξει τον χιτώνα του μέσα στο πλήθος και το θαύμα έγινε. Η αιμορραγία σταμάτησε και έγινε απόλυτα καλά. 


Ο Κύριος όμως ένιωσε μια θεραπευτική δύναμη να φεύγει από μέσα του και ρώτησε το πλήθος ποιος τον άγγιξε. Η γυναίκα φοβισμένη ομολόγησε την πράξη της. Ο Ιησούς την πλησίασε με αγάπη, της είπε ότι η πίστη της την θεράπευσε κι αυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ανθρώπους. Ταυτόχρονα ο Κύριος σώζει και την ψυχή της και την κατατάσσει στο βασίλειό Του, γιατί την αποκαλεί «θυγατέρα», προσφώνηση που δεν είχε πει σε άλλη γυναίκα.


Την στιγμή που ο Κύριος μιλούσε με την γυναίκα έφτασε το δυσάρεστο νέο ότι η κόρη του Ιαείρου πέθανε και δεν χρειάζεται να πάει στο σπίτι. Όμως ο Ιησούς αναφώνησε «μην φοβάσαι μόνο να έχεις πίστη» και συνέχισε τον δρόμο του για το σπίτι. Εκεί όλοι μοιρολογούσαν. Εκείνος τους καθησύχασε και τους βεβαίωσε ότι το κορίτσι δεν πέθανε, αλλά κοιμάται. Μπήκε στο δωμάτιο με τρεις μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και τους γονείς του κοριτσιού, έπιασε το χέρι της νεκρής σαν να ήθελε να την ξυπνήσει και της είπε να σηκωθεί και να περπατήσει. Πράγματι, το κορίτσι περπάτησε και ήταν απόλυτα καλά. Διέταξε μάλιστα να της δώσουν φαγητό και νερό και να κρατήσουν μυστικό το θαύμα της ανάστασής της.


Ο Κύριος δεν έκανε τα θαύματα για να προβάλλει τον εαυτό του αλλά για να σώσει τους ανθρώπους από τις αρρώστιες και τον θάνατο.


Ο Ιησούς με τα θαύματά Του ήθελε να υπενθυμίσει ότι Αυτός είναι ο Μεσσίας, για τον οποίο μιλούσαν οι προφήτες και ότι θα φέρει χαρά και θα θεραπεύσει τους ανθρώπους ψυχικά και σωματικά. Αυτό που χρειάζεται είναι πίστη στο πρόσωπό Του και στην θεϊκή Του δύναμη. Όποιος πιστεύει με όλη του την ψυχή στον Κύριο, αυτός θα θεραπευτεί και θα ζήσει δίπλα Του αιώνια ζωή χωρίς θλίψη, πόνο και θάνατο.


Κατερίνα Όλγα Παπαδούδη
3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη
Πηγές:
 

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΙΑΕΙΡΟΥ (Ελληνικοί υπότιτλοι)

 


Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΙΑΕΙΡΟΥ & Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΟΟΥΣΗΣ, σχόλια από τον κ. Ι. Χασιώτη





Δεν υπάρχουν σχόλια: