Religious Education

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΠΑΝΑΓΙΑ


Η Παναγία είναι η μητέρα του Χριστού και είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο για την χριστιανική διδασκαλία. Η Παναγία έχει και πολλά άλλα ονόματα και επίθετα από πολλές περιοχές της Ελλάδας, ανάλογα με ιστορίες και θαύματα που έχουν γίνει σε σχέση με αυτήν. Αναφέρεται σε πολλά βιβλία της Καινής Διαθήκης.
Η Παναγία γέννησε τον Ιησού Χριστό όταν ήταν 16 χρονών και της έδωσε έναν κρίνο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Αυτό ονομάζεται ο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» από την χαρούμενη είδηση ότι θα φέρει στον κόσμο τον Χριστό. Στην Παναγία έχουν αφιερωθεί πολλοί ναοί, που γίνονται καθημερινά λειτουργίες.
 




Ένας από αυτούς είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας της Κρεμαστής στον Πύργο Ηλείας.  Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε από βοσκούς να αιωρείται μπροστά από ένα σπήλαιο.  Άλλα ονόματα της Παναγίας είναι η Παναγία η Θολοσκέπαστη, η Βρεφοκρατούσα, η Πλατανιώτισσα.


Η γέννηση της Παναγίας ήταν δύσκολη, γιατί ο Ιωακείμ και η Άννα, οι γονείς της, ήταν σε μεγάλη ηλικία για να κάνουν παιδί. Έτσι προσευχήθηκαν στον Θεό δηλώνοντας ως αν τους χάριζε ένα παιδί θα το αφιέρωναν σε εκείνον. Λίγες μέρες αργότερα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ τους είπε πως θα γεννούσε το παιδί, αλλά θα ήταν φορέας μιας πολύ σημαντικής αποστολής. 








Όταν γεννήθηκε της έδωσαν το όνομα Μαριάμ, το οποίο σημαίνει βασίλισσα, κυρία και ελπίδα. Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών την πήγαν σε έναν ναό, τον Ναό του Ηρώδη στη θέση του ναού του Σολομώντα,  που την φρόντιζε ο προφήτης Ζαχαρίας και εκεί έμεινε μέχρι τα δεκατρία της.




Αργότερα, έπρεπε να την δώσουν σε μια οικογένεια, αφού οι γονείς της είχαν πεθάνει. Έτσι, την έδωσαν στον Ιωσήφ, έναν μεγάλο σε ηλικία άντρα και πατέρα  παιδιών. Μετά από τέσσερεις μήνες, που έμεινε κοντά του, η Μαριάμ της έδωσε τον κρίνο ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και εκείνη δέχτηκε. Μετά από εννιά μήνες η Παναγία γέννησε τον Ιησού Χριστό.




 
Η Παναγία είναι από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην χριστιανική διδασκαλία. Έχει φέρει στον κόσμο τον Χριστό με ένα θαύμα. Το γεγονός ότι από σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, της έχουν δώσει όνομα δείχνει πόσο σημαντική είναι. Ο Θεός επέλεξε την Παναγία να φέρει στον κόσμο τον Κύριο.



Γεωργία Καμάνικα

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

Πηγές:




Παναγιά μου, γλυκιά μου Mητέρα


 




Δεν υπάρχουν σχόλια: