Religious Education

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Σε αυτή την εργασία θα αναφερθούμε στους Τρεις Ιεράρχες και θα μάθουμε περισσότερα για αυτούς. Θα εστιάσουμε κυρίως στα θαύματα τους και στη ζωή τους γενικότερα.
Μέγας Βασίλειος, ο Ιεράρχης της κοινωνικής προσφοράς
Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 330 στην Καισαρεία της Καππαδοκίας. Οι γονείς του, Βασίλειος και Εμμέλεια κατάγονταν και οι δυο από οικογένειες μαρτύρων και ήταν αρκετά πλούσιοι. Ο Βασίλειος διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα από τον πατέρα του, ο οποίοςασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου και ύστερα συμπλήρωσε την εγκυκλοπαιδική του μόρφωση στην Καισαρεία. Εκεί γνώρισε τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και πήγε για ανώτερες σπουδές στην Αθήνα όπου ξανασυναντήθηκε με τον Γρηγόριο. 




Στην Αθήνα ο Βασίλειος σπούδασε επί τέσσερα χρόνια φιλολογία, φιλοσοφία, νομική, ρητορική,, γεωμετρία, αριθμητική, αστρονομία, μουσική και ιατρική. Επιστρέφοντας όμως στην πατρίδα του ανακηρύχτηκε δάσκαλος ρητορικής. Παρόλο όμως που ο δρόμος για τις ανώτατες κοινωνικές διακρίσεις ήταν εφικτός για εκείνον, ήθελε να μοιράσει τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και για αυτό επισκέφτηκε τις Μονές της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, της Συρίας και της Μεσοποταμίας.  Όταν επιστρέφει λοιπόν στην Καισάρεια μοιράζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στους απόρους και μετά μαζί με τον Γρηγόριο αποσύρεται σε μια ερημική τοποθεσία. Εκεί προσεύχονται μελετούν και συγγράφουν. Τέλος, το 363 χειροτονείται πρεσβύτερος στην Καισάρεια και πεθαίνει το 379 στις 1 Ιανουαρίου σε ηλικία σαράντα εννέα ετών


Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας ποιητής επίσκοπος
Ο Γρηγόριος γεννήθηκε στο Αριανζό, ένα χωριό στην Νανζιανό της Καππαδοκίας. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία στην Νανζιανό, στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα. 



Στην Αθήνα συναντήθηκε και έγινε φίλος με τον Βασίλειο και αργότεραγνώρισε τον Ιουλιανό. Το 361, επέστρεψε στην Νανζιανό όπου για ένα μικρό χρονικό διάστημα δικηγόρησε και δίδαξε ρητορική. Επειδή όμως αγαπούσε την μοναχικήζωή μαζί με τον βασίλειοέζησαν ως ασκητές, κάτι που είχαν υποσχεθεί ο ένας στον άλλον. Μετά από τις πιέσεις του πατέρα του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος αλλά πάλι κατέφυγε κοντά στον Βασίλειο. Ο Βασίλειος όμως τον προέτρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα του, κάτι το όποιο έκανε. Στην Νανζιανό ο Γρηγόριοςχάρη στις ικανότητες του κατάφερε να ενώσει τους Χριστιανούς που είχαν θεολογικές διαφορές και το 372 χειροτονήθηκε από τον Βασίλειο επίσκοπος στα Σάσιμα της Καππαδοκίας, παρόλο που εκείνος ήθελε να ζήσει ως ασκητής. Στις 25 Ιανουαρίου πέθανε στο οικογενειακό του κτήμα.
 

Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η ρητορική στην υπηρεσία της αλήθειας
Ο Ιωάννης γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Σύριας. Μαθήτευσε κοντά στον φημισμένο εθνικό ρήτορα και διδάσκαλο Λιβάνιο και αφού συμπλήρωσε τις φιλολογικές και νομικές του σπουδές, εξάσκησε λίγο το επάγγελμα της δικηγορίας με τόση επιτυχία, ώστε έγινε περιζήτητος στους κοσμικούς κύκλους της Αντιόχειας.



 Αναζητώντας κάτι πιο ουσιαστικότερο από μια πετυχημένη καριέρα, εγκατέλειψε την δικηγορία, βαπτίστηκε Χριστιανός και έπειτα από τον θάνατο της μητέρας του, το 372, έγινεμονάχος. Το 380 επανήλθε στην Αντιόχεια, όπου χειροτονείται διάκονος και μετά από μια πενταετία πρεσβύτερος. Σαν πρεσβύτερος  Ιωάννης έδρασε έντεκα χρόνια στην Αντιόχεια.
Εκείνο που χαρακτηρίζει τον Ιωάννη είναι πρώτα και κύρια η αγάπη του στον Θεό, η αγάπη του στον φτωχό λαό αλλά και η αγωνιστικότητα  στη ζωή του ήταν συγκλονιστική αλλά το ίδιο αξιοθαύμαστα και μοναδικά ήταν και τα γεγονότα που ακολούθησαν έπειτα την κοιμήση του και ιδίως κατά την ανακομιδή των λείψανων του. Είναι γνωστό πως ο Ιωάννης είχε μαρτυρικό τέλος κατά τη διάρκεια της 3ης εξορίας του. Έπειτα από αρκετές φρικτές ταλαιπωρίες και φρικτά βασανιστήρια στο τέλος κοιμήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. στα Κόμανα του Πόντου.

 
Οι Τρεις Ιεράρχες ήταν σπουδαίοι άνθρωποι με αμέτρητες ικανότητες που άφησαν τα πάντα πίσω τους για να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στον Θεό και την εκκλησία.



Χριστιάνα Ναίσκε

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

Πηγές:
Βιβλιογραφία: Θρησκευτικά Γυμνασίου



ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: