Religious Education

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος


Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, στη σημερινή Ουκρανία, από Χριστιανούς γονείς. Είναι Άγιος της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας. 
Φωτογραφία: Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός στο Προκόπι Ευβοίας.



 
Ο Βίος του 
 
Σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711). Εκεί αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε σαν σκλάβος σε έναν Τούρκο Ύπαρχο που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Καππαδοκίας. Ο Ύπαρχος τον μετέφερε εκεί και προσπάθησε όπως, συνηθιζόταν τότε,  να τον κάνει να αλλαξοπιστήσει . Ο Άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του και στο τέλος ο Ύπαρχος τον άφησε στην ησυχία του. Οι συνθήκες ζωής του ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στον στάβλο του αφεντικού του μαζί με τα ζώα που φρόντιζε. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά ξυπόλητος. Εκεί έκανε και τις προσευχές του. Κάποια βράδια επισκεπτόταν την γειτονική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
 
Όταν κάποια στιγμή ο Ύπαρχος επισκέφτηκε τη Μέκκα συνέβη το εξής θαύμα. Ο Άγιος Ιωάννης έστειλε ένα πιάτο με ρύζι από το Προκόπι στη Μέκκα με θαυμαστό τρόπο. Κανείς δεν το πίστεψε. Όταν όμως ο Ύπαρχος επέστρεψε με το πιάτο, όλοι πείστηκαν και το θαύμα έγινε γνωστό παντού. Ο Τούρκος θέλοντας να τον τιμήσει προσφέρθηκε να καλυτερέψει τις συνθήκες ζωής του αλλά ο Άγιος αρνήθηκε. Δούλευε την ημέρα και προσευχόταν τα βράδια. Έτσι έζησε μέχρι που αναπαύτηκε στις 27 Μαΐου του 1730, ήταν μόλις 40 χρονών. 


Η Αγιότητα του Ιωάννη 
 
Λίγο πριν αποβιώσει κοινώνησε μυστικά. Το σώμα του παραδόθηκε από το από το αφεντικό του για να ταφεί σύμφωνα με τα Χριστιανικά έθιμα στο Χριστιανικό νεκροταφείο όπου και παραμένει για τρεισήμισι χρόνια. Τότε ο Άγιος εμφανίστηκε στον ύπνο ενός γέροντα ιερέα ζητώντας του να γίνει ανακομιδή του ιερού λειψάνου του.  Όντως αυτό έγινε και το λείψανο του τοποθετήθηκε σε μια λάρνακα κάτω από την Αγία Τράπεζα του ναού του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο ο Άγιος προσευχόταν όσο ήταν εν ζωή.


Θαύματα            

Το 1832 οι Τούρκοι προσπάθησαν να αποτεφρώσουν το ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννη. Αυτό  συνέβη όταν ο Ιμπραήμ Πασάς, γιος του Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου , επαναστάτησε εναντίον του Σουλτάνου Μαχμούτ Β. Ο τελευταίος έστειλε τον Ογλού Οσμάν να καταπνίξει την επανάσταση. Μετά από άγρια μάχη το χωριό διαλύθηκε και οι εκκλησίες βεβηλώθηκαν. Αν και έβαλαν φωτιά και προσπάθησαν να κάψουν το λείψανο του Αγίου, αυτό παρέμεινε αλώβητο προς μεγάλη έκπληξη των Τούρκων.
Ένα ακόμα θαύμα έγινε το 1834 ή 1868 όταν χτίστηκε στο Προκόπι ένας μεγάλος Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Βασίλειο. Το λείψανο του Αγίου μεταφέρθηκε εκεί. Τα βράδια όμως μεταφέρονταν πίσω στον παλιό ναό. Οι πιστοί το μετέφεραν την ημέρα και εκείνο επέστρεφε πίσω το βράδυ. Μετά από πολλές αγρυπνίες το λείψανο μεταφέρθηκε μόνιμα στον νέο Ναό. Εκεί ο Άγιος έμεινε μέχρι το 1924.

1924 Ανταλλαγή Πληθυσμών  

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών και τον ουσιαστικό διωγμό των Ελλήνων της Καππαδοκίας το 1924 οι Καππαδόκες φεύγοντας πήραν μαζί τους τα λείψανα του Αγίου. Μεταφέρθηκε στο Προκόπι Ευβοίας χάρη στις προσπάθειες του Παναγιώτη Παπαδόπουλου , ο οποίος με δική του δαπάνη ναύλωσε πλοίο και μαζί με το σκήνωμα μετέφερε και 800 ψυχές.


Ο Άγιος στο Προκόπι Ευβοίας 
 
Το 1930 άρχισε να χτίζεται Ιερός Ναός προς τιμήν του Αγίου και ολοκληρώθηκε το 1951. Εκεί μεταφέρθηκε ο Άγιος. Πιστοί επισκέπτονται τον Ναό από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναρίθμητα θαύματα συμβαίνουν γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό.



Κατερίνα Κεχαγιά

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη



Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος 

- Νομίζουν πως είμαι νεκρός εγώ όμως είμαι ζωντανός βλέπω τους πάντες


 

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος - Προκόπι Ευβοίας - Απολυτίκιο










Δεν υπάρχουν σχόλια: