Religious Education

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Τα τάγματα των αγγέλων


Τα τάγματα των αγγέλων είναι εννέα. Το πρώτο τάγμα είναι οι Άγγελοι. Μετά ακολουθούν οι Αρχάγγελοι, οι Εξουσίες, Αρχές, οι Δυνάμεις, οι Θρόνοι, Κυριότητες, τα Χερουβείμ και το ανώτερο τάγμα είναι τα Σεραφείμ.
Φωτογραφία: Ένα από τα τέσσερα Σεραφείμ στη βάση του τρούλου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ιδίωμα των Αγγέλων, της πρώτης ιεραρχίας, είναι η πύρινη σοφία και η γνώση των ουρανίων, ενώ έργο τους είναι ο ύμνος του «γελ».



 
Οι Αρχάγγελοι έχουν ως ιδίωμα τη διευθέτηση των μεγάλων πραγμάτων και τη διενέργεια των θαυμάτων ενώ έργο τους είναι ο τρισάγιος ύμνος «Άγιος, Άγιος, Άγιος».
Γνωστοί μας αρχάγγελοι είναι ο Μιχαήλ, ο Γαβριήλ και Ραφαήλ. 
Το ιδίωμα της τρίτης ιεραρχίας είναι να εκτελούν θείες υπηρεσίες και έργο τους αποτελεί ο ύμνος «Αλληλούια». Δεν έχουμε πληροφορίες για τις υπόλοιπες τάξεις μέχρι τα Χερουβείμ.





Τα Χερουβείμ περιγράφονται ως τάγματα ασωμάτων, το οποίο πλαισιώνει τον θρόνο του Θεού. Αναφέρονται και ως «πολυόμματα Χερουβείμ» γι’ αυτό στην Ορθόδοξη εικονογραφία, τα Χερουβείμ εμφανίζονται ως «πολυόμματα» δηλαδή ως αγγελικές μορφές με πολλά μάτια. Στην Ορθόδοξη υμνολογία. είναι γνωστός και ως χερουβικός ύμνος (ή «χερουβικό»). Ακόμη αναφέρονται και τα εξαπτέρυγα Χερουβείμ. 

  


Στην Αγία Γραφή τα Χερουβείμ:

Είναι αγγελιοφόροι του Κυρίου. Υπήρξαν οι φύλακες του κήπου της Εδέμ μετά την εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας, προασπίζοντας το Θεϊκό θέλημα. Περιστοιχίζουν τον θρόνο του Θεού, δηλαδή βρίσκονται ενώπιον της παρουσίας του Κυρίου, έτοιμα να εκπληρώσουν οποιαδήποτε εντολή του. Αποτελούν μέρος του ουράνιου άρματος του Θεού. Στη σκηνή του Μαρτυρίου απεικονίσεις από Χερουβείμ χρησιμοποιήθηκαν στην εσωτερική διακόσμησή της. Το ίδιο και στην κιβωτό της διαθήκης, όπου πάνω από την κιβωτό βρίσκονταν τοποθετημένα στα άκρα της δύο χρυσαφένια ομοιώματα Χερουβείμ, με τα πρόσωπά τους αντικριστά το ένα προς το άλλο.
Επίσης στη διακόσμηση του Ναού των Ιεροσολύμων που οικοδόμησε ο Σολομών, απεικονίσεις από Χερουβείμ χρησιμοποιήθηκαν στην εσωτερική διακόσμησή της.




Τα Σεραφείμ είναι η ανώτερη τάξη των αγγέλων. Η λέξη Σεραφείμ προέρχεται από την εβραϊκή λέξη σαράφ, που σημαίνει «καίω, καθαρίζω με φωτιά». Περιγράφονται και αυτά που πλαισιώνουν το θρόνο του Θεού. Τα Σεραφείμ έχουν έξι πτέρυγες, για το λόγο αυτό ονομάζονται «εξαπτέρυγα». Από αυτές, οι δύο βρίσκονται στην πλάτη και οι άλλες στα πόδια. Απεικόνιση των Σεραφείμ έχουμε στα εξαπτέρυγα των Ορθόδοξων ναών, που είναι μεταλλικοί δίσκοι στηριγμένοι σε κοντάρια. 











Παρόλο που είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, οι πληροφορίες που έχουμε για τους Αγγέλους δυστυχώς είναι λίγες. Οι άγγελοι είναι τόσο πολύ λαμπροί που δεν επιτρέπεται να ξέρουμε τα πάντα.






 
Γιώργος Γκόγκος

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

Πηγές:



Τα 9 τάγματα των Αγγέλων


 

Nine Orders of Angels

 

 







 


Δεν υπάρχουν σχόλια: