Religious Education

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ


Αν ξεφυλλίσουμε τις σελίδες της ιστορίας θα ανακαλύψουμε ότι διάφοροι πόλεμοι έγιναν στο όνομα του Θεού. Πόλεμοι που συνέβησαν λόγω θρησκευτικού φανατισμού ή έλλειψης ανοχής σε διαφορετικές πεποιθήσεις ή θρησκείες.

Οι απόψεις διίστανται για το αν η θρησκεία συντελεί ή όχι στην αύξηση της εγκληματικότητας σε μία χώρα ή περιοχή. Η μια πλευρά θεωρεί πως συντελεί και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ενώ η άλλη πιστεύει ότι δεν συντελεί ή συμβάλλει πολύ λίγο. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι καλύτερες ιδεολογίες μπορεί λόγω φανατισμού να γίνουν οι χειρότερες.



Δυστυχώς, στην προκειμένη περίπτωση ο θρησκευτικός φανατισμός, δεν προκύπτει λόγω της θρησκείας, αλλά, λόγω της λάθος ερμηνείας που δίνουν οι άνθρωποι στις απόψεις και τις ιδεολογίες της  θρησκείας. Υπάρχουν θρησκείες, όπως ο Ισλαμισμός, η οποία θεωρεί τους άπιστους, αμαρτωλούς  ή ηθικά ανάξιους. Έτσι, προωθείται η μαζική βία και η θρησκεία γίνεται αιτία σύγκρουσης ή αιματηρού πολέμου. Αν δούμε την ιστορία διαφόρων λαών θα συνειδητοποιήσουμε ότι πόλεμοι γίνονται, όπως προείπαμε λόγω θρησκευτικού φανατισμού, διότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχτούν τις διαφορετικές πεποιθήσεις ή θρησκείες.
Υπάρχει  πολύ έντονα η αντίληψη ότι «αν σκοτώσουμε τους άπιστους» θα κερδίσουμε μια θέση κοντά στον Θεό, δυστυχώς η αντίληψη αυτή πραγματοποιείται και προκαλεί έντονα παραδείγματα φονταμενταλισμού.


Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί αιτία αιματοχυσιών και γενοκτονιών που πραγματοποιούνται στο όνομα του Θεού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελούν οι γενοκτονίες των ιθαγενών στην Αμερική, διότι αρνούνταν να πιστέψουν στον χριστιανισμό. 


Ακόμα, και τώρα στον αιώνα που ζούμε βλέπουμε έντονα παραδείγματα, όπως στην Νιγηρία που σκοτώθηκαν 20.000 άνθρωποι και η χώρα διχάστηκε σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, με αποτέλεσμα να είναι ισχυρότερη η θρησκευτική ταυτότητα από την εθνική. 



Επίσης, αίμα χύθηκε και στην Γιουγκοσλαβία όπου ξέσπασε εχθρότητα μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Αυτό που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός που έχει πλήξει την Μέση Ανατολή και έχει τρομοκρατήσει την Ευρώπη  και την Αμερική. Αποτελεί πλέον παγκόσμιο κίνδυνο, διότι εκτός από τις αιματοχυσίες που γίνονται εξευτελίζει το ανθρώπινο είδος και περισσότερο μηδενίζει την γυναικεία αξιοπρέπεια.

 


Χειρότερο από όλα είναι η καταστροφή της ζωής των παιδιών, τα οποία μεγαλώνουν με λάθος πεποιθήσεις και χρησιμοποιούνται ως εκτελεστικά όργανα των φρικαλεοτήτων τους. Δυστυχώς, τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν δίχως σωστή παιδική ηλικία και εκπαιδεύονται για να εξυπηρετούν έναν σκοπό: «την θανάτωση των απίστων».
 
Ανακεφαλαιώνοντας, θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι και να εκτιμάμε που ζούμε σε μία χώρα με σωστή παιδεία, ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο, ανεκτική κοινωνία και δημοκρατικούς νόμους.


Χριστίνα Ευσεβίου

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

Πηγές:



Αφγανιστάν: Ο γολγοθάς των γυναικών σε μία κοινωνία ανισοτήτων

 

Θρησκεία και Βία 2.3

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια: