Religious Education

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ


Η μεγάλη Σαρακοστή είναι η πιο σημαντική περίοδος νηστείας των Ορθόδοξων Χριστιανών. Αρχίζει την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Προετοιμάζει τους πιστούς με τη νηστεία, την προσευχή ,τη μετάνοια και την συγχώρεση όχι μόνο να τιμήσουν αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού.
Σε όλη την διάρκεια της Σαρακοστής, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, τελείται η Προηγιασμένη Ακολουθία. Σε αυτήν οι πιστοί μπορούν να λάβουν Θεία Κοινωνία η οποία όμως έχει προαγιαστεί την προηγούμενη Κυριακή.

Είναι μια περίοδος πένθους όπου η εκκλησία και οι πιστοί προσεύχονται για τους νεκρούς και αυτό γίνεται τα Σάββατα, ξεκινώντας από αυτό πριν την Κυριακή της Απόκρεω. Συμπίπτει με την γιορτή του άγιου Θεοδώρου του Τύρωνος. Τα Σάββατα αυτά ονομάζονται Ψυχοσάββατα.


Οι Κυριακές της περιόδου αυτής έχουν   την δική τους σημειολογία:
Η Α΄ Κυριακή της Ορθοδοξίας: τιμά την αποκατάσταση της προσκύνησης των εικόνων μετά την εικονοκλαστική  διαμάχη.
Η Β΄ Κυριακή τιμά τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, τον μεγάλο υπερασπιστή της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Η Γ΄ Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, το σύμβολο της πίστης μας. Είναι ημέρα ελπίδας.
Η Δ΄ Κυριακή τιμά τη μνήμη του Άγιου Ιωάννη, συγγράφεα της Κλίμακας. Έργο που διαβάζεται σε όλη την νηστεία.
Η Ε΄ Κυριακή είναι αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγύπτια που μετά από έναν έκλυτο βίο, μετανόησε και έγινε Χριστιανή. Την Τετάρτη αυτής της εβδομάδας ψάλετε ο Μεγάλος Κανόνας του Αγίου Ανδρέα Κρήτης. Συνδέεται με το θέμα της μετάνοιας.
Την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Η μέρα είναι αφιερωμένη στην Παναγία που στέκει πάντα βοηθός των Χριστιανών σε περιόδους ειρήνης ή πολέμου.



Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Η μέρα αφιερωμένη στην Ανάστασή του από τον Χριστό.  
Τελευταία Κυριακή, είναι η Κυριακή των Βαΐων. Η μέρα αφιερωμένη στην θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα με « Βάϊα φοινίκων».   
Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει την δικιά της σημειολογία. Την Μεγάλη Δευτέρα, την Μεγάλη Τρίτη, την Μεγάλη Τετάρτη ψάλλεται η είσοδος του Νυμφίου. Την Μεγάλη Πέμπτη είναι ο Μυστικός Δείπνος, την Μεγάλη Παρασκευή είναι τα Άγια Πάθη. Μεγάλο Σάββατο είναι η Ταφή του Ιησού και η Κάθοδός Του στον Άδη. Τα πρώτα λεπτά της Κυριακής του Πάσχα έχουμε την Ανάσταση του Κυρίου.


Σημαντική γιορτή κατά την διάρκεια της Σαρακοστής είναι
ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου που γιορτάζετε στις 25 Μαρτίου. Στην διάρκεια της Σαρακοστής δεν επιτρέπετε η κατανάλωση κανενός ζωικού προϊόντος, εκτός από την ημέρα της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων όπου επιτρέπετε η βρώση ψαριών. Στόχος λοιπόν της Σαρακοστής είναι η νηστεία όχι όμως μόνο από τα τρόφιμα αλλά και από άλλου είδος άσχημων πράξεων, σκέψεων και λόγων. Δηλαδή στόχος της είναι η αυτοπειθαρχία μας.




Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής

Παλιά για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή από χαρτί και την ζωγράφιζαν σαν καλόγρια. Δεν της έβαζαν στόμα γιατί αντιπροσώπευε τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές. Είχε εφτά πόδια ένα για κάθε εβδομάδα. Κάθε Σάββατο ένα πόδι. Το Μεγάλο Σάββατο της έκοβαν το τελευταίο και το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι. Όποιος το έβρισκε πίστευαν ότι θα ήταν καλότυχος.




Θέτις Πυλαρινού

3ο Γυμνάσιο Χορτιάτη

Πηγές:

 

ΒΙΒΛΙΟ: ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ


Οι συμβουλές και ευχές του Άγιου Παΐσιου για την Σαρακοστή









Δεν υπάρχουν σχόλια: